Δευτέρα, 8 Ιουλίου, 2024

«ΠΟΡΤΑ» ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ

Το εκτελεστικό συμβούλιο της ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή) αποφάσισε τον άμεσο αποκλεισμό της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής, γιατί οι Ρώσοι αποφάσισαν να εντάξουν στον δικό τους Οργανισμό ως μέλη τις Επιτροπές του Ντονέτσκ, της Χερσώνας, του Λουχάνσκ και της Ζαπορίζια, που αποτελούν περιοχές της ουκρανικής επικράτειας τις οποίες η Ρωσία αποφάσισε παρανόμως να προσαρτήσει. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των τεσσάρων επαρχιών παραμένει ακόμα στον έλεγχο της Ουκρανίας. 

Για τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, η ένταξη των αθλητικών οργανισμών των τεσσάρων περιοχών στη Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή «… συνιστά παραβίαση του Ολυμπιακού Χάρτη, γιατί παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ουκρανίας, όπως αυτή αναγνωρίζεται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή».

Η ΔΟΕ είχε αποφύγει να προχωρήσει ως τώρα σε αποκλεισμό της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ρωσίας, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία που μαίνεται από τον Φεβρουάριο του 2022.

Η σημερινή απόφαση σημαίνει ότι η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή χάνει την αναγνώρισή της ως Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή και δεν δικαιούται καμίας χρηματοδότησης από τη ΔΟΕ.

Σε ό,τι αφορά το φλέγον ζήτημα της συμμετοχής ή μη μεμονωμένων Ρώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ως ουδέτερων, το εκτελεστικό συμβούλιο της ΔΟΕ επαναλαμβάνει ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε μεταγενέστερο χρόνο. 

Μέχρι τότε, συνεχίζουν να ισχύουν οι συστάσεις που εκδόθηκαν στις 28 Μαρτίου, με βάση τις οποίες είναι εφικτή η επιστροφή αθλητών από τη Ρωσία (αλλά και τη Λευκορωσία) σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, υπό ουδέτερη σημαία και σε καμία περίπτωση σε ομαδικά αθλήματα ή αγωνίσματα.

Από την πλευρά της, η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή χαρακτηρίζει τον αποκλεισμό ως μία «νέα αντιπαραγωγική απόφαση με σαφή πολιτικά κίνητρα». Η πρώτη αυτή αντίδραση της ρωσικής πλευράς ήρθε μέσω ανάρτησης στο “Telegram”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΛΛΑ NEWS-COMMENTS

ΟΙ 3 ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΚΕΛ… ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Δεν ξέρω πόσο έξυπνο είναι εκ μέρους του ΑΚΕΛ με αφορμή τον διορισμό του...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: «Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΒΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΤΙΒΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ»

Η ‘’Πολιτιστική Επιστημονική Ένωση Γυμναστών Κύπρου’’, με την ευκαιρία τηςκυκλοφορίας του βιβλίου του επίτιμου...

ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΕΛΑΜ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ρατσιστές, σεξιστές, υπόδικοι και θαυμαστές του Χίτλερ και του Μουσολίνι μεταξύ των ομιλητών που...

ΖΗΤΟΥΝ ΨΗΦΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ…ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕ

Στην παρουσίαση των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ, ο ΓΓ του κόμματος, επέλεξε να ξεκινήσει...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ… ΛΟΓΩ ΠΙΕΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ!

Κατόπιν «πιέσεων» από τον λαό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να διεκδικήσει ακόμα μία εξαετή...

ΡΩΣΙΚΗ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΜΕ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Οι μεγάλες γαλλικές εφημερίδες αποτέλεσαν τον στόχο της Doppelganger, μιας τεράστιας εκστρατείας παραπληροφόρησης που...

ΑΛΛΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ. ΕΜΕΙΣ;

Στην Ελλάδα συνηθίζεται η φράση «χωριό που φαίνεται, κολαούζο δεν θέλει». Δηλαδή, όταν βλέπεις...