Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

ΕΛΛΑΔΑ: ΣΥΛΛΗΨΗ 35ΧΡΟΝΗΣ ΓΙΑ FAKE NEWS (VIDEO)

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ

Η Ελληνική Αστυνομία και συγκεκριμένα το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προχώρησε στη σύλληψη μια 35χρονης γυναίκας για διασπορά ψευδών ειδήσεων «fake news», σε σχέση με τα θύματα της θεομηνίας του φαινομένου «Daniel»

Όπως προέκυψε από την έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης ΗλεκτρονικούΕγκλήματος, η 35χρονη είχε αναρτήσει βίντεο σε λογαριασμό της που διατηρεί στο Instagram και έκανε λόγο για πλήθος νεκρών που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel» σε συγκεκριμένη περιοχή της Θεσσαλίας, χωρίς τα όσα έλεγε να ανταποκρίνοντα στη πραγματικότητα.

Ειδικότερα, η γυναίκα, σε βίντεο που δημοσίευσε στο Instagram, έκανε λόγο για δήθεν 100 νεκρούς από τις πλημμύρες στο χωριό Βλοχός Καρδίτσας. Στη συνέχεια, μετά από αντιδράσεις άλλων χρηστών κατέβασε το επίμαχο βίντεο, όμως είχε ήδη εντοπιστεί από την αστυνομία η οποία τη συνέλαβε.

Εις βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία που υποβλήθηκε στον  Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων. Στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη και θα οριστεί τακτική δικάσιμος. 

Αυτές τις ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γράφονται και μεταδίδονται απίστευτες ιστορίες, που δεν έχουν καμία σχέση με τη πραγματικότητα. Παράδειγμα ένας χρήστης που έκανε λόγο για 6.000 νεκρούς.

Αυτές οι ψευδείς ειδήσεις πείθουν διάφορους άλλους χρήστες οι οποίοι τις αναμεταδίδουν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αντιδράσεις που δεν έχουν βάσει και να εμφανίζονται θεωρίες συνωμοσίας.

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι άγνωστο στη Κύπρο και η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους για περιορισμό του. Συνήθως τα fake news έχουν ως στόχο την πρόκληση πανικού και την παραπληροφόρηση των πολιτών, με μόνιμη επωδό την «αναξιοπιστία» και τη «διαφθορά» των δημοσιογράφων που δήθεν κρύβουν την αλήθεια με εντολές άνωθεν. Ποτέ δεν επεξηγείται ποιοι είναι αυτοί οι «άνωθεν» και από που οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αντλούν τη δήθεν «έγκυρη ενημέρωση» τους.

ΑΛΛΑ NEWS-COMMENTS

ΟΙ 3 ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΚΕΛ… ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Δεν ξέρω πόσο έξυπνο είναι εκ μέρους του ΑΚΕΛ με αφορμή τον διορισμό του...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: «Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΒΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΤΙΒΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ»

Η ‘’Πολιτιστική Επιστημονική Ένωση Γυμναστών Κύπρου’’, με την ευκαιρία τηςκυκλοφορίας του βιβλίου του επίτιμου...

ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΕΛΑΜ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ρατσιστές, σεξιστές, υπόδικοι και θαυμαστές του Χίτλερ και του Μουσολίνι μεταξύ των ομιλητών που...

ΖΗΤΟΥΝ ΨΗΦΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ…ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕ

Στην παρουσίαση των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ, ο ΓΓ του κόμματος, επέλεξε να ξεκινήσει...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

S & P: ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

Την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε ΒΒΒ- με σταθερό outlook (από BB+ με θετικό...

ΠΛΗΤΤΕΤΑΙ ΞΑΝΑ Η ΕΥΒΟΙΑ

Πολύ δύσκολες είναι οι τελευταίες ώρες στη Κεντρική και Βόρεια Εύβοια, καθώς το κύμα...

ΛΙΒΥΗ: ΝΕΚΡΟΙ 5 ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΦΡΙΚΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ

Στο αερόδρομιο της Ελευσίνας προσγειώθηκε, λίγο πριν τις 7 το πρωί, το C-130 με...