Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ

Το κλισέ, «μια εικόνα χίλες λέξεις», είναι πασίγνωστο, χιλιοειπωμένο και φθαρμένο. Στη περίπτωση των πολέμων, μια εικόνα μπορεί να έχει τρεις ή και περισσότερες εκδοχές. Ένα πύραυλος πέφτει και σκίζει στα δύο ένα στρατιωτικό όχημα. Αυτό είναι οφθαλμοφανές. Αυτό όμως που δεν είναι σίγουρο, είναι το ποιος έριξε τον πύραυλο και που έπεσε. Σύμφωνα με ανάρτηση που είχε κάνει ένα χρήστης του Τwitter, τρία κανάλια έδειξαν την ίδια εικόνα με τρεις διαφορετικές εκδοχές.

Η πρώτη εκδοχή, κατά τον χρήστη του Twitter, είναι από την ουκρανική τηλεόραση που λέει πως πρόκειται για ρωσικό πύραυλο. Η δεύτερη εκδοχή είναι της ρωσικής τηλεόρασης που λέει ότι είναι ουκρανικός πύραυλος. Η τρίτη εκδοχή είναι του Al Jazeera που λέει ότι είναι πύραυλος του Ισραήλ στη Γάζα.

Ποιο ήταν το συμπέρασμα του χρήστη του Twitter, που έκανε τη συγκεκριμένη ανάρτηση; Ότι οι δημοσιογράφοι είναι ψεύτες και απατεώνες και εμπαίζουν τους τηλεθεατές.

Στην πραγματικότητα ο μόνος ψεύτης και απατεώνας είναι ο χρήστης του Twitter, ο οποίος πήρε την φωτογραφία και έβαλε τρία διαφορετικά γραφικά για να επιτεθεί κατά των δημοσιογράφων, με μια «πειραγμένη» εικόνα.

Οφείλουν λοιπόν όλοι οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, να είναι προσεκτικοί, όταν υιοθετούν μια «είδηση», όταν την αναρτά κάποιος άγνωστος, ο οποίος δεν είναι δημοσιογράφος και ουδείς μπορεί να διαπιστώσει την ταυτότητα και την εγκυρότητα του.

Για την ιστορία να πούμε ότι, πρόκειται για ρωσικό πύραυλο που έπληξε ένα κινητό κέντρο διοίκησης του ουκρανικού στρατού, στο χωριό Dmytrivka, χωρίς να εκραγεί. Το συμβάν είναι πραγματικό και καταγράφηκε το 2014, όταν η Ρωσία είχε ξεκινήσει την πρώτη φάση της εισβολής της στην ανατολική Ουκρανία, χρησιμοποιώντας δήθεν εθελοντές.

Άλλες φωτογραφίες, από άλλες γωνίες αποδεικνύουν, ότι το συμβάν με τον πύραυλο είχε γίνει θρύλος, καθώς θεωρήθηκε θαύμα, με αποτέλεσμα να μετατραπεί «αξιοθέατο» το οποίο επισκέπτονταν ακόμα και πολίτες για να φωτογραφηθούν.

Κ.Ε

ΑΛΛΑ NEWS-COMMENTS

ΟΙ 3 ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΚΕΛ… ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Δεν ξέρω πόσο έξυπνο είναι εκ μέρους του ΑΚΕΛ με αφορμή τον διορισμό του...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: «Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΒΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΤΙΒΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ»

Η ‘’Πολιτιστική Επιστημονική Ένωση Γυμναστών Κύπρου’’, με την ευκαιρία τηςκυκλοφορίας του βιβλίου του επίτιμου...

ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΕΛΑΜ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ρατσιστές, σεξιστές, υπόδικοι και θαυμαστές του Χίτλερ και του Μουσολίνι μεταξύ των ομιλητών που...

ΖΗΤΟΥΝ ΨΗΦΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ…ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕ

Στην παρουσίαση των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ, ο ΓΓ του κόμματος, επέλεξε να ξεκινήσει...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ… ΛΟΓΩ ΠΙΕΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ!

Κατόπιν «πιέσεων» από τον λαό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να διεκδικήσει ακόμα μία εξαετή...

ΡΩΣΙΚΗ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΜΕ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Οι μεγάλες γαλλικές εφημερίδες αποτέλεσαν τον στόχο της Doppelganger, μιας τεράστιας εκστρατείας παραπληροφόρησης που...

ΑΛΛΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ. ΕΜΕΙΣ;

Στην Ελλάδα συνηθίζεται η φράση «χωριό που φαίνεται, κολαούζο δεν θέλει». Δηλαδή, όταν βλέπεις...